economie

Wall Street in het rood

Door ANP - 31 augustus 2016

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York koersten woensdag tegen het einde van de sessie in de min. Beleggers kregen diverse economische cijfers te verwerken, waaronder het nieuwe banencijfer van loonstrookverwerker ADP. Het sentiment stond verder onder druk door de dalende olieprijs.

De Dow-Jonesindex noteerde circa een half uur voor het sluiten van de beurs 0,3 procent lager op 18.395 punten. De brede S&P 500 daalde eveneens 0,3 procent, tot 2170 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 5214 punten 0,2 procent onder de slotstand van dinsdag.

Volgens ADP zijn er in augustus iets meer banen bijgekomen dan verwacht. Daarbij werd de werkgelegenheidstoename van juli naar boven bijgesteld. De banenmarkt is van grote invloed op het rentebeleid van de Federal Reserve. In dit kader wordt vooral uitgekeken naar het banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Olieprijzen

Verder kwamen er woensdag nog gegevens naar buiten over de voorlopige woningverkopen in de VS en de industriële bedrijvigheid rond Chicago.

De olieprijzen zakten weg toen bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week sterker zijn toegenomen dan verwacht. Olieconcerns Chevron en ExxonMobil zagen hun koersen hierop tot 1,3 procent wegzakken, waarmee ze onderaan de Dow stonden. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 3,5 procent lager op 44,71 dollar. Brent werd 2,8 procent goedkoper bij 47,04 dollar per vat.

Apple

Apple was met een plus van 0,2 procent een van de sterkste stijgende Dow-fondsen. Daarmee herstelde het aandeel van het technologieconcern wat na de onrust van een dag eerder. Dinsdag zakte Apple 0,8 procent, nadat de Europese Commissie had bepaald dat de Ierse fiscus 13 miljard euro van het technologiebedrijf moet terugvorderen.

Qua bedrijfsnieuws vielen biotechbedrijf Monsanto en landbouwapparatuurmaker Deere op. Amerikaanse autoriteiten blokkeerden een vorig jaar gesloten deal, waarbij Deere een onderdeel van Monsanto zou overnemen. Monsanto noteerde 0,9 procent lager, Deere stond 1,1 procent in de min.

Euro

De maker van beveiligingssoftware Palo Alto Networks verloor verder ruim 7 procent, na publicatie van zwakke resultaten en verwachtingen. Dronemaker AeroVironment, die ook met cijfers kwam, speelde dik 17 procent kwijt.

De euro werd verhandeld voor 1,1156 dollar, tegen 1,1145 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag.