economie

Wall Street kleurt groen

Door ANP - 29 augustus 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York koersten maandag halverwege de handelssessie in de plus. De uitspraken van van topbestuurders van de Federal Reserve over het rentebeleid blijven de gemoederen bezig houden. Met name bankaandelen profiteerden van de speculaties op een mogelijk spoedige rentestap in de VS.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,7 procent hoger op 18.519 punten. De brede S&P 500 noteerde 0,7 procent in de plus op 2183 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,5 procent tot 5243 punten.

Banken stonden in de schijnwerpers op Wall Street. De sector profiteerde van de woorden van Fed-president Janet Yellen die vrijdag zei dat de kans op een renteverhoging de afgelopen maanden is toegenomen, al liet ze niets los over een eventuele tijdsspanne. Vicevoorzitter Stanley Fischer stipte zelfs de mogelijkheid aan dat de rente dit jaar nog twee keer wordt verhoogd, te beginnen in september.

Goed nieuws

Voor banken is een verhoging van de rente over het algemeen goed nieuws en dat weten beleggers ook. Zo zag Wells Fargo zijn beurswaarde 2,4 procent stijgen. Ook Bank of America, Goldman Sachs en JPMorgan Chase schaarden zich met plussen tot 1,3 procent onder de winnaars op Wall Street.

Farmaceut Mylan won 1,1 procent. Het bedrijf kwam vorige week onder vuur te liggen vanwege de hoge prijs van zijn EpiPen-injectiebehandeling tegen allergische aanvallen. Mylan gaat nu een goedkopere versie van EpiPen op de markt brengen.

Euro

De producent van dieetproducten Herbalife boekte een plus van 3,6 procent. Investeerder Carl Icahn heeft zijn belang in het bedrijf vergroot en ontkende berichten dat hij zijn deelneming in Herbalife probeerde te verkopen. Vliegtuigmaker Boeing won 0,5 procent nadat het bekendmaakte voor het eerst in zeven jaar de prijzen voor zijn kisten niet te zullen verhogen.

Verder kwamen nog cijfers over de Amerikaanse consumentenbestedingen naar buiten. De uitgaven gingen in juli met 0,3 procent omhoog, zoals in doorsnee was verwacht door economen. De persoonlijke inkomens klommen met 0,4 procent, eveneens conform consensus.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent naar 46,97 dollar. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper bij 49,29 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1186 dollar, tegen 1,1171 dollar aan het einde van de Europese beurshandel.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)