economie

Wall Street onderuit op dalende olieprijs

Door ANP - 01 augustus 2016

NEW YORK (AFN) – De dalende prijs van Amerikaanse olie heeft maandag de aandelenbeurzen in New York op verlies gezet. Beleggers hielden zich verder onder meer bezig met de miljardenovername van zonnepanelenmaker SolarCity door autobouwer Tesla. Ook kregen ze tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie te verwerken.

De Dow-Jonesindex stond een halfuur voor het sluiten van de beurs 0,3 procent in de min op 18.378 punten. De S&P 500 zakte eveneens 0,3 procent tot 2167 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq koerste juist 0,3 procent hoger op 5176 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte voor het eerst sinds begin april kortstondig onder de 40 dollar en sleurde oliegerelateerde bedrijven mee onderuit. Zo leverden Exxon en Chevron ieder 3,5 procent in. Een vat Amerikaanse olie was 3,9 procent minder waard op 39,98 dollar. Brentolie werd 3,2 procent goedkoper tot 42,13 dollar.

Meerwaarde

SolarCity leverde bijna 8 procent in. Het overeengekomen overnamebedrag van 2,6 miljard dollar pakte 300 miljoen dollar lager uit dan het bedrag dat eerder rondzong. Tesla zelf verloor bijna 2 procent. Tesla-topman Elon Musk staat ook aan het hoofd van SolarCity en had al eerder geschetst wat de meerwaarde van de deal voor beide bedrijven is, maar zal als aandeelhouder zelf niet over de overname stemmen.

Verizon kondigde na de miljardenovername van Yahoo opnieuw een overname aan. Het telecomconcern telt 2,4 miljard dollar neer voor het Ierse Fleetmatics, dat zich bezig houdt met software voor wagenparkbeheer. Verizon daalde 1,7 procent, maar Fleetmatics dat ook in New York aan de beurs genoteerd is zag zijn beurswaarde met bijna 40 procent omhoog vliegen.

Farmaceut

Google-moederconcern Alphabet steeg 1,2 procent op de aankondiging van een samenwerking met de Britse farmaceut GSK. De twee richten een nieuw bedrijf op dat zich gaat richten op de bestrijding van ziekten via elektrische signalen in het lichaam. In de komende zeven jaar wordt in totaal 715 miljoen dollar gestopt in Galvani Bioelectronics, dat voor 55 procent eigendom wordt van GSK en voor 45 procent van Alphabet-onderdeel Verily Life Sciences.

De euro werd voor 1,1163 dollar verhandeld, tegen 1,1174 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.