economie

Wall Street onderuit op dalende olieprijs

Door ANP - 01 augustus 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York hebben maandag vroege winsten zien verdampen door de dalende prijs van Amerikaanse olie. Verder is de cijferregen nagenoeg voorbij, maar verwerkten beleggers wel onder meer de miljardenovername van zonnepanelenmaker SolarCity door autobouwer Tesla en tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent in de min op 18.397 punten. De S&P 500 zakte eveneens 0,2 procent tot 2170 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq koerste 0,3 procent hoger op 5180 punten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte voor het eerst sinds begin april kortstondig onder de 40 dollar en sleurde oliegerelateerde bedrijven mee onderuit. Zo leverde Exxon 3 procent in en verloor Chevron 2,8 procent. Een vat Amerikaanse olie was 3,7 procent minder waard op 40,06 dollar. Brentolie werd 3,38 procent goedkoper tot 42,07 dollar.

Meerwaarde

SolarCity leverde ruim 7 procent in. Het overeengekomen overnamebedrag van 2,6 miljard dollar pakte 300 miljoen dollar lager uit dan het bedrag dat eerder rondzong. Tesla zelf verloor 1,3 procent. Tesla-topman Elon Musk staat ook aan het hoofd van SolarCity en had al eerder geschetst wat de meerwaarde van de deal voor beide bedrijven is, maar zal als aandeelhouder zelf niet over de overname stemmen.

Verizon kondigde na de miljardenovername van Yahoo opnieuw een overname aan. Het telecomconcern telt 2,4 miljard dollar neer voor het Ierse Fleetmatics, dat zich bezig houdt met software voor wagenparkbeheer. Verizon daalde 1 procent, maar Fleetmatics dat ook in New York aan de beurs genoteerd is zag zijn beurswaarde met bijna 40 procent omhoog vliegen.

Farmaceut

Google-moederconcern Alphabet steeg 1,8 procent op de aankondiging van een samenwerking met de Britse farmaceut GSK. De twee richten een nieuw bedrijf op dat zich gaat richten op de bestrijding van ziekten via elektrische signalen in het lichaam. In de komende zeven jaar wordt in totaal 715 miljoen dollar gestopt in Galvani Bioelectronics, dat voor 55 procent eigendom wordt van GSK en voor 45 procent van Alphabet-onderdeel Verily Life Sciences.

De euro werd voor 1,1168 dollar verhandeld, tegen 1,1174 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.