economie

Wall Street staat op winst

Door ANP - 23 augustus 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York staan dinsdag in de middaghandel op winst. Tijdens een verder nieuwsluwe sessie kregen beleggers onverwacht goede berichten over de Amerikaanse huizenmarkt. Verder lijkt vooral de topconferentie van centrale bankiers in Jackson Hole later deze week zijn schaduw vooruit te werpen.

De Dow-Jonesindex stond na bijna vier uur 0,2 procent in de plus op 18.571 punten. De S&P 500 steeg 0,3 procent naar 2190 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent vooruit tot 5265 punten.

Vlak na de openingsbel bleek dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in de VS vorige maand met ruim 12 procent is gestegen, naar het hoogste niveau sinds 2007. Die enorme toename oversteeg de meest optimistische voorspellingen. In doorsnee werd gerekend op een kleine krimp.

Huizenbouwers

De onverwacht sterke groei zorgde voor een run op aandelen van huizenbouwers. Toll Brothers won daarbij 9 procent, ook dankzij sterke kwartaalcijfers die het bedrijf zelf voorbeurs bekendmaakte.

De opmars van de huizenverkoop kan worden opgevat als een nieuw teken van kracht van de Amerikaanse economie, wat mogelijk kan leiden tot een verdere renteverhoging in de VS. In dat kader wordt uitgekeken naar de speech van Fed-president Janet Yellen in Jackson Hole op vrijdag. Daaruit valt mogelijk meer op te maken over de timing van de volgende rentestap.

Monsanto

Elektronicaketen Best Buy hoorde bij de grootste winnaars op Wall Street. De elektronicaketen won 19 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Volgens analisten lijken de cijfers erop te wijzen dat het al jaren worstelende bedrijf het dieptepunt achter zich heeft gelaten.

Zadenhandelaar Monsanto werd ruim 3 procent meer waard. Volgens ingewijden vorderen de overnamegesprekken van Monsanto met het Duitse Bayer. Naar verluidt is er inmiddels overeenstemming over onder meer de overnameprijs.

Euro

De olieprijs herstelde van aanvankelijke verliezen, na onbevestigde berichten dat Iran mogelijk bereid zou zijn om mee te werken aan een bevriezing van de olieproductie binnen oliekartel OPEC. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent naar 48,08 dollar.

De euro werd voor 1,1320 dollar verhandeld, tegen 1,1315 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.