economie

Winst Schiphol daalt op stabiele omzet

Door ANP - 26 augustus 2016

SCHIPHOL (ANP) – Schiphol heeft afgelopen halfjaar aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder, op een omzet die stabiel bleef. De luchthaven trok meer passagiers, maar verlaagde de havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen.

De nettowinst zakte met ruim 40 procent naar 121 miljoen euro. Die daling kwam onder meer door hogere afschrijvingen, vanwege de oplevering van een aantal grote projecten. Daarnaast liepen de kosten op door de grotere toestroom van passagiers. Verder zorgde de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail vorig jaar voor een eenmalige meevaller van 50 miljoen euro.

De omzet van Schiphol liep afgelopen halfjaar een fractie op, tot 687 miljoen euro. De opbrengsten werden gestuwd doordat Schiphol 10 procent meer passagiers trok dan in de eerste zes maanden van 2015. Dit werd echter tenietgedaan door de verlaging van de havengelden met 11,6 procent in april.