economie

Zonnige dag op Europese beurzen

Door ANP - 23 augustus 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met fraaie winsten gesloten. Tijdens een rustige handelssessie kregen beleggers redelijk opbeurende berichten over de Europese economie en kwartaalcijfers van enkele bedrijven.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 1 procent op 452,18 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 647,80 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,6 tot 0,9 procent.

Uit nieuwe schattingen bleek dinsdag dat de economische groei in de eurozone deze maand wat is aangetrokken ten opzichte van juli. Vooral bij dienstverleners groeide de activiteit, terwijl de toename van de bedrijvigheid in de industrie wat afzwakte. Per saldo was de vooruitgang wat sterker dan verwacht.

Randstad

Uitzender Randstad voerde met een winst van bijna 5 procent de AEX aan, gevolgd door Altice, ING en Aegon die er 2,5 tot 3,4 procent bijkregen. Galapagos hoorde met een plus van 1,6 procent ook bij de grotere winnaars. Het biotechnologiebedrijf begint een belangrijke nieuwe studie, waarin de werkzaamheid en veiligheid van een van zijn middelen wordt onderzocht bij reumapatiënten.

Bij de middelgrote fondsen hoorde IMCD bij de grotere verliezers na de publicatie van zijn resultaten. De chemicaliëndistributeur wist in de eerste helft van het jaar te profiteren van recente overnames, en rekent dit jaar op een hoger bedrijfsresultaat dan vorig jaar. Het aandeel zakte desondanks 1,7 procent.

Euro

Intertrust, dat donderdag kwartaalcijfers publiceert, stond met een min van ruim 2 procent onderaan de MidKap. De lijst van middelgrote fondsen werd aangevoerd door Delta Lloyd en OCI, die meer dan 2 procent wonnen.

In Parijs speelde Renault 1,2 procent kwijt. Volgens zakenkrant Financial Times heeft de Franse overheid mogelijk belangrijke details weggelaten over het emissie-onderzoek bij de autobouwer. Volkswagen steeg in Frankfurt 2,4 procent. Het geplaagde autoconcern heeft een overeenkomst gesloten met een leverancier, waarmee een einde komt aan zijn productieproblemen.

De olieprijzen herstelden van een aanvankelijke daling. Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 47,94 dollar per vat. De prijs van Brent steeg 1,5 procent naar 49,90 dollar per vat. De euro was 1,1315 dollar waard tegen 1,1321 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.