economie

40 miljoen nepartikelen in EU onderschept

Door ANP - 23 september 2016

BRUSSEL (ANP) – De douane-autoriteiten in de EU hebben vorig jaar meer dan 40 miljoen nepartikelen in beslag genomen, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2014. De totale waarde bedroeg 650 miljoen euro, aldus de Europese Commissie vrijdag. Nagemaakte merksigaretten (27 procent) werden het vaakst aan de buitengrenzen van de EU geconfisqueerd. Chinese exporteurs zijn de grootste overtreders van intellectueel eigendom (41 procent).

Volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen en Douane) zijn er geen tekenen dat ,,de criminele activiteit die onze gemeenschappelijke markt overspoelt met nagemaakte en illegale producten afneemt”. Naast sigaretten worden onder valse merknamen ook vooral drank, medicijnen, elektrische apparaten, parfums en speelgoed op grote schaal de EU binnengesmokkeld.

Na China (inclusief Hongkong) zijn Montenegro, Maleisië en Benin de grootste boosdoeners. De Nederlandse douane nam in 2015 volgens de Commissie ruim 5 miljoen ‘foute’ artikelen in beslag, meer dan dubbel dan het jaar ervoor.