economie

AEX doet stap terug

Door ANP - 26 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam koerste maandag tegen het einde van de ochtend in de min. Ook elders in Europa deden de graadmeters een stap terug. Rode koersborden in Azië deden het sentiment geen goed. Verder was er weinig nieuws voorhanden om de handel richting te geven. Randstad was onder de hoofdfondsen op het Damrak de positieve uitzondering.

De AEX stond omstreeks 11.40 uur 1,5 procent lager op 447,56 punten. De MidKap liet een verlies van 1 procent noteren op 650,87 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt koersten tot 1,9 procent lager.

De enige stijger in de AEX was Randstad. De uitzender won 0,3 procent na een positief analistenrapport van RBC Capital. Toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de sterkste daler onder de hoofdfondsen op Beursplein 5 met een verlies van 3,2 procent.

Galapagos

Biotechnologiebedrijf Galapagos verloor bijna 2,4 procent aan beurswaarde. Het bedrijf meldde dat het medio oktober veelbelovende resultaten presenteert van een onderzoek naar de werking van een medicijn tegen de ziekte van Crohn.

Air France-KLM breidt volgens zakenkrant La Tribune zijn bestaande samenwerking met Jet Airways uit. Daarmee zou het luchtvaartconcern zijn positie op de belangrijke Indiase markt verstevigen. Het aandeel, dat opgenomen is in de Midkap, zakte desondanks 2 procent.

Deutsche Bank

Het aandeel Deutsche Bank stond in Frankfurt opnieuw stevig onder druk. Zorgen over de kapitaalpositie van de grootste bank van Duitsland zetten het aandeel 6,5 procent in de min, waarmee de laagste koers uit de historie van het concern werd bereikt.

Sowieso stonden de koersen van Europese banken onder druk. Ook Commerzbank behoorde in Frankfurt met een verlies van 3,8 procent tot de sterkste dalers. Het beeld in Parijs was niet anders met BNP Paribas en Société Générale bij de sterkste dalers.

Lanxess

Op de beurs in Frankfurt werd Lanxess bijna 9 procent meer waard. Het Duitse speciaalchemiebedrijf neemt voor circa 2,1 miljard dollar zijn Amerikaanse branchegenoot Chemtura over. De deal wordt naar verwachting halverwege volgend jaar afgerond.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 44,80 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,7 procent duurder en bracht per vat 46,21 dollar op. De euro was 1,1245 dollar waard tegen 1,225 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag.