economie

AEX in de plus

Door ANP - 27 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is dinsdag hoger uit de startblokken gekomen. Ook de andere graadmeters in Europa toonden plussen. Het sentiment wordt gestut door de winst van Hillary Clinton in het eerste debat tussen haar en rivaal Donald Trump.

De hoofdindex op Beursplein 5 won in het eerste handelsuur 0,3 procent tot 448,94 punten. De MidKap stond 0,1 procent lager op 650,49 punten. De indices in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,3 procent.

Telegraaf Media Groep (TMG) daalde 0,5 procent. Het mediaconcern wil in de jaren tot en met 2019 de kosten met in totaal 90 miljoen euro verlagen. Een flink deel van die besparing moet al dit jaar zijn gehaald.

Winst

In de AEX herstelde biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van 2,4 procent iets van de zware koersval op maandag, toen het aandeel bijna 8 procent kelderde. Digitaal beveiliger Gemalto bungelde onderaan de hoofdindex met een min van 4,1 procent na een adviesverlaging door Berenberg.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak was biotechnoloog Probiodrug een opvallende stijger met een koerswinst van bijna 11 procent, zonder duidelijke aanleiding.

Aandeel

In Frankfurt ging Deutsche Bank bijna 1 procent omhoog. Maandag klapte het aandeel van de grootste bank van Duitsland nog hard omlaag tot de laagste koers ooit door aanhoudende zorgen over de kapitaalpositie. In Londen zakte Thomas Cook 0,6 procent, de reisorganisatie gaf aan last te hebben van de onrust in Turkije.

De olieprijzen zakten weg, na de flinke stijging een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 45,62 dollar en Brent verloor 1 procent tot 46,91 dollar. De euro noteerde 1,1256 dollar, tegen 1,1271 dollar bij het Europese slot van de handel op maandag.