economie

AEX laat kleine winst zien

Door ANP - 20 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse AEX-index koerste dinsdag na een lagere opening een fractie boven de slotstand van maandag. Ook elders in Europa gingen de graadmeters omhoog. Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda. De markten zijn vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat voor woensdag op de rol staat.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde omstreeks 09.50 uur een plus van 0,3 procent op 445,86 punten. De MidKap steeg 0,2 procent naar 641,74 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen 0,2 tot 0,5 procent.

Kabelaar Altice was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,4 procent. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 1,9 procent.

Stijger

Galapagos dat de afgelopen dagen vaak de sterkste stijger in de AEX was, won ditmaal 0,4 procent. Het biotechbedrijf ,dat maandag op zijn hoogste stand ooit sloot, won de afgelopen dagen meer dan een vijfde aan beurswaarde.

Unilever stond nagenoeg vlak. Het concern neemt de producent van huishoudelijke verzorgingsmiddelen Seventh Generation over. Het Amerikaanse bedrijf was in 2015 goed voor een omzet van meer dan 200 miljoen dollar en heeft in de afgelopen tien jaar sterke groei laten zien.

Winst

In de MidKap was PostNL de sterkste stijger met een winst van 2 procent. PostNL mag van toezichthouder ACM de tarieven voor het basispakket aan postdiensten in 2017 met gemiddeld 8 procent verhogen. Ook vastgoedfonds Wereldhave deed het met een plus van 1,5 procent goed.

Bayer won in Frankfurt 1 procent. Het Duitse chemiebedrijf is flink positiever geworden over de verwachte omzet voor medicijnen dit jaar. De bestuurswissels bij de Britse farmaceut GlaxoSmithKline zorgde voor een koersverlies van 0,8 procent. Het bedrijf heeft Emma Walmsley benoemd als opvolger van de huidige topman Andrew Witty.

De olieprijs ging omlaag na de stevige stijging op maandag. Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper bij 42,92 dollar per vat. Brent daalde 0,8 procent naar 45,65 dollar per vat. De euro was 1,1195 dollar waard, tegen 1,1179 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.