economie

Amper beweging op Wall Street

Door ANP - 19 september 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn maandag nagenoeg onveranderd gesloten. De banken toonden enig herstel van de verliezen van vrijdag. Verder kijken beleggers vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag, maar verwachten ze niet dat de Fed zijn huidige beleid wijzigt.

De Dow-Jonesindex eindigde vrijwel vlak op 18.120,17 punten. De breed samengestelde S&P 500 was onveranderd op 2139,12 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 0,2 procent naar 5235,03 punten.

De Amerikaanse banken stonden bij de stijgers. Zo gingen Bank of America, Citigroup en Wells Fargo tot 1,3 procent omhoog.

Mijnbouw

Ook de grondstofbedrijven hadden een goede dag, geholpen door de hogere grondstofprijzen. De mijnbouwbedrijven Freeport-McMoRan en Newmont Mining boekten plussen tot 0,7 procent. Staalconcern US Steel klom 5,7 procent. Oliemaatschappij Chevron won 0,2 procent.

McDonald’s stond in de belangstelling door berichten dat de Europese Commissie haar pijlen op het bedrijf heeft gericht. Na eerdere forse naheffingen voor onder meer Apple, zou de fastfoodketen zich kunnen opmaken voor een rekening van rond de 500 miljoen euro wegens te weinig betaalde belasting in Luxemburg. Het aandeel zakte licht.

Clouddiensten

IT-bedrijf Avnet maakte bekend zijn divisie voor technologische oplossingen af te stoten. Tech Data betaalt 2,6 miljard dollar in contanten en aandelen voor het onderdeel, waarmee het sterker wil staan in de nieuwe belangrijke markt voor onder meer clouddiensten. Avnet klom 6,8 procent en Tech Data sprong ruim 22 procent omhoog.

Autoconcern General Motors (GM) wist met een winst van 2,4 procent te profiteren van een adviesverhoging door Morgan Stanley, ondanks de dreiging van stakingen bij twee fabrieken in Canada. Internetbetalingsdienst PayPal werd in een analistenrapport juist afgewaardeerd en zakte 1,7 procent.

Olie

De maker van actiecamera’s GoPro kwam met zijn eigen drone naar buiten, de Karma. Het aandeel ging 2,3 procent vooruit.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,4 procent omhoog tot 43,22 dollar en Brentolie steeg 0,3 procent tot 45,89 dollar per vat. De euro noteerde 1,1177 dollar, tegen 1,1181 dollar bij het Europese slot van de handel.