economie

Apple straalt op Wall Street

Door ANP - 14 september 2016

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York koersten woensdag in het laatste handelsuur overwegend onder de slotkoersen van een dag eerder. De lagere olieprijzen drukten het sentiment. Techreus Apple was een opvallende stijger. Ook Monsanto stond in de belangstelling vanwege de megaovername van de zadenhandelaar door het Duitse Bayer.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,4 procent in de min op 17.997,56 punten. De S&P 500 verloor 0,3 procent, naar 2120 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 5161 punten nog wel 0,1 procent boven de slotstand van dinsdag.

Techreus Apple ging voor de derde dag op rij vooruit. Het aandeel won ditmaal 3,3 procent. Apple werd vooruitgeholpen door de sterke vraag naar zijn nieuwe iPhones. Ook profiteerde het van positieve beoordelingen van de smartphones.

Monsanto

Monsanto zag zijn beurswaarde 0,5 procent stijgen. Monsanto en chemiebedrijf Bayer maakten voorbeurs bekend een akkoord te hebben gesloten over een deal van 66 miljard dollar. Daarmee is het de grootste buitenlandse overname door een Duits bedrijf ooit. De samensmelting levert de grootste producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw ter wereld op.

Monster Worldwide won 0,3 procent. De overname van het moederbedrijf van vacaturesite Monsterboard door de Nederlandse uitzendreus Randstad stuit op verzet in de Verenigde Staten. Woensdag werd bekend dat er een tweetal rechtszaken tegen de overname zijn aangespannen.

Ford

Ook farmaceut Sarepta weet de aandacht op zich gericht. Een prominent lid van de Amerikaanse toezichthouder FDA die kritisch is over een middel van het bedrijf, is opgestapt. Het aandeel Sarepta won daarop een kwart aan beurswaarde. Eerder schommelde het aandeel ook al in waarde aan de hand van ontwikkelingen in het goedkeuringsproces van het medicijn eteplirsen.

Ford, dat bekendmaakte tot 2020 4,5 miljard dollar te steken in elektrisch rijden, verloor 1,9 procent. Winkelketen Macy’s (plus 1,4 procent) profiteerde op zijn beurt van een adviesverhoging bij Citigroup.

Olie

De prijs van Amerikaanse olie daalde 3 procent tot 43,57 dollar per vat. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper en bracht per vat 45,88 dollar op. In het kielzog gingen ook oliereuzen ExxonMobil en Chevron mee procent omlaag.

De euro werd voor 1,1248 dollar verhandeld, tegen 1,1260 dollar bij het slot van de Europese beurzen.