economie

Banken onder druk op lager Wall Street

Door ANP - 29 september 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen staan donderdag minder dan een halfuur voor het sluiten van de handel in de min. Bankaandelen stonden onder druk, door nieuwe zorgen over Deutsche Bank. De Nederlandse chipfabrikant NXP steeg in de Nasdaq juist flink op overnamegeruchten.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent lager op 18.200 punten. De brede S&P 500 noteerde 0,6 procent lager op 2157 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,7 procent tot 5281 punten.

Deutsche Bank zag zijn Amerikaanse notering met 6,6 procent flink onderuitgaan. Verschillende hedgefondsen lijken het vertrouwen in de bank te verliezen. Wells Fargo, dat opnieuw een boete boven het hoofd hangt, verloor 1,9 procent. De bank zou in de fout zijn gegaan met beslagleggingen op leaseauto’s van militairen. Ook andere banken stonden in het rood.

NXP

In de Nasdaq schoot NXP met bijna 16 procent omhoog. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zou Chipfabrikant Qualcomm met het bedrijf praten over een overname. Zowel Qualcomm (plus 5,8 procent) als NXP wilde niet reageren.

Apple daalde 1,3 procent na een afwaardering door analisten. Farmaceut Intra-Cellular kelderde met bijna 64 procent. Het bedrijf maakte bekend dat zijn middel tegen schizofrenie niet beter presteerde dan een placebo. PepsiCo werd door beleggers beloond met een plusje van 0,6 procent. De producent van onder meer frisdrank en snacks kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers en een verhoging van de winstverwachting voor het hele jaar.

Euro

Op macro-economisch vlak bleek de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 1,4 procent gegroeid op jaarbasis. Dat cijfer werd bijgesteld van een eerdere schatting van 1,1 procent groei. Fed-bestuurders Patrick Harker en Dennis Lockheart zinspeelden op een renteverhoging dit jaar. Collega Jerome Powell zei daarentegen dat de Amerikaanse centrale bank geduldig kan zijn, omdat de Amerikaanse economie herstellende is.

De olieprijzen gingen na de OPEC-oppepper van woensdag wat verder omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent naar 47,60 dollar terwijl Brent 0,6 procent duurder werd tot 48,99 dollar. De euro noteerde 1,1217 dollar, tegen 1,1243 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.