economie

‘Beleggers kijken naar BoE en cijfers VS’

Door ANP - 15 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting zonder grote koersbewegingen. Beleggers kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Britse centrale bank en belangrijke macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten.

De Bank of England (BoE) kondigt donderdag naar verwachting geen nieuwe stappen aan. Bij de rentevergadering in augustus nam de centrale bank een reeks maatregelen om de economische gevolgen van de brexit te verzachten. De Britse rente werd verlaagd naar het laagste niveau ooit, terwijl er miljarden worden uitgetrokken om de economie te ondersteunen.

Uit de VS komen in de middag cijfers over onder meer de winkelverkopen, de producentenprijzen en de industriële productie. Mogelijk kunnen die cijfers invloed hebben op de beleidsbeslissing van de Federal Reserve volgende week.

Amsterdam

Bij de bedrijven in Amsterdam is er aandacht voor Randstad. De overname van vacaturesite Monster door de uitzender stuit op meer verzet in de VS. Volgens De Telegraaf heeft Randstad aan beurswaakhond SEC laten weten dat er twee rechtszaken zijn aangespannen. De klagers willen daarmee een overname voorkomen, of anders een schadevergoeding ontvangen.

Automatiseerder Ordina meldde dat topman Stépan Breedveld per 1 april 2017 vertrekt en zal worden opgevolgd door Jo Maes, die leiding geeft aan de activiteiten in België en Luxemburg.

TomTom kondigde aan zijn realtime verkeersdiensten te lanceren in Bulgarije en India.

Woensdag

De Amsterdamse beurs eindigde woensdag in het rood. De AEX sloot na een relatief kalme sessie 0,4 procent lager op 441,03 punten. De MidKap verloor 0,3 procent op 633,91 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent. De FTSE in Londen boekte een plusje van 0,1 procent.

De aandelenbeurzen in New York sloten woensdag overwegend lager. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent in de min. De S&P 500 zakte 0,1 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq eindigde nog wel 0,4 procent boven de slotstand van dinsdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging donderdagochtend 0,3 procent omhoog tot 43,71 dollar. Brent klom 0,6 procent tot 46,13 dollar. De euro noteerde 1,1245 dollar, tegen 1,1260 dollar bij het Europese slot een dag eerder.