economie

Beursweek in teken van olie en macro’s

Door ANP - 25 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beursweek na het rentebesluit van de Fed staat vooral in het teken van macro-economische cijfers. Verder kunnen ook de olieprijzen de handel wat richting geven. De bedrijfsagenda is nagenoeg leeg. Wel gaat thuisbezorgketen Takeaway.com naar verwachting vrijdag naar de beurs.

In de eurozone wordt op het cijferfront vooral uitgekeken naar de eerste raming van de inflatie in september, die vrijdag wordt gepubliceerd. Economen verwachten in doorsnee een lichte stijging, van 0,2 naar 0,4 procent. Daarmee blijft de geldontwaarding in de eurolanden aanzienlijk lager dan het peil van 2 procent waar de ECB naar streeft.

In Duitsland wordt donderdag al een eerste schatting van de inflatie gegeven. Daar staan eerder deze week ook nieuwe rapportages over het vertrouwen onder beleggers en consumenten op de rol. Verder komt Eurostat vrijdag met de nieuwste stand van de werkloosheid in de eurolanden.

Inflatie

In de VS wordt de blik vrijdag ook op de inflatie gericht. Samen met gegevens over de consumentenbestedingen wordt dan de ontwikkeling van de prijzen van consumptiegoederen gemeld. Dat is de graadmeter voor de inflatie die de Federal Reserve gebruikt bij het vaststellen van zijn rentebeleid.

Verder staan er diverse cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt op de rol, naast cijfers over het consumentenvertrouwen en de orders voor duurzame goederen in de VS.

OPEC

Beleggers zullen ook goed kijken naar tekenen die wijzen op een productieplafond voor olie om de lage olieprijzen op te krikken. De OPEC komt woensdag bijeen in Algerije voor een informeel gesprek. Eerdere pogingen om tot een bevriezing van de productie te komen leverden niets op. Belangrijkste dwarsligger in Iran, dat na het opheffen van de sancties tegen het land pas net weer op stoom komt.

Takeaway biedt bij zijn beursgang naar verwachting vrijdag circa 19,1 miljoen aandelen aan voor een prijs tussen de 20,50 euro en 26,50 euro per stuk. De bandbreedte impliceert een marktwaarde van 904 miljoen euro tot 1,12 miljard euro. Donderdag wordt de uiteindelijke aanbiedingsprijs en het exacte aantal aandelen bekendgemaakt.