economie

Beurzen beginnen met verlies aan handelsweek

Door ANP - 26 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam is maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. Met een nagenoeg lege beursagenda is ook elders in Europa het sentiment over het algemeen somber, na een stevige verliesbeurt voor de aandelenmarkt in Japan.

De toonaangevende AEX-index stond na een klein uur handel 1,5 procent in de min op 447,71 punten. De MidKap zakte 1,2 procent tot 649,64 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stonden in de vroege handel tot 1,7 procent lager.

Sterkste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam was SBM Offshore. De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie leverde 3,4 procent in. Verzekeraar Aegon deed het met een min van 3,3 procent niet veel beter. De enige stijger in de AEX was Randstad. De uitzender won 0,5 procent na een positief analistenrapport van RBC Capital.

Galapagos

Galapagos leverde een aanvankelijke koerswinst in, maar bleef met een verlies van 0,5 procent tot de koplopers in de AEX behoren. Het biotechnologiebedrijf kondigde aan dat het medio oktober veelbelovende resultaten presenteert van een onderzoek naar de werking van een medicijn tegen de ziekte van Crohn.

Air France-KLM breidt volgens zakenkrant La Tribune zijn bestaande samenwerking met Jet Airways uit. Daarmee zou het luchtvaartconcern zijn positie op de belangrijke Indiase markt verstevigen. Het aandeel, dat opgenomen is in de Midkap, zakte desondanks 2 procent.

Op de beurs in Frankfurt werd Lanxess ruim 8 procent meer waard. Het Duitse speciaalchemiebedrijf neemt voor circa 2,1 miljard dollar zijn Amerikaanse branchegenoot Chemtura over. De deal wordt naar verwachting halverwege volgend jaar afgerond.

Olie

De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 44,58 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 45,96 dollar op. De OPEC overlegt later deze week over mogelijke maatregelen om de productie te beperken, zodat de prijzen structureel uit het huidige dal kunnen klimmen.

De euro was 1,1235 dollar waard. Vrijdag aan het einde van de Europese beurshandel werd de eenheidsmunt nog verhandeld voor 1,1225 dollar.