economie

Beurzen Europa in het groen

Door ANP - 07 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag kleine winsten zien op een nieuwsluwe handelsdag. Er wordt vooral gewacht op de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Verder werd bekend dat de industriële productie in Duitsland in juli de sterkste krimp heeft gekend in bijna twee jaar.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen het einde van de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 463,19 punten. De MidKap was nagenoeg onveranderd op 656,62 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,3 procent vooruit.

In de AEX was olieconcern Shell de sterkste stijger met een plus van 1,1 procent, geholpen door de hogere olieprijzen. Staalproducent ArcelorMittal won 1 procent. Supermarktbedrijf Ahold Delhaize boekte een koerswinst van 0,6 procent. Analisten van Deutsche Bank gaan het aandeel weer volgen met een koopadvies.

Grootste verliezer

De grootste verliezer bij de hoofdfondsen op het Damrak was digitaal beveiliger Gemalto met een min van 0,2 procent.

In de MidKap bungelde Air France-KLM onderaan met een verlies van 2,6 procent. Deutsche Bank verlaagde het beleggingsadvies voor de luchtvaartcombinatie. Financieel dienstverlener Intertrust verloor bij de middelgrote fondsen 0,7 procent aan waarde. Investeerder Blackstone heeft een deel van zijn belang in Intertrust verkocht.

Negatiever

Deutsche Bank liet zich ook negatiever uit over Lufthansa, dat in Frankfurt 3,2 procent verloor. Prijsvechter Ryanair leverde in Dublin 1,1 procent in en rivaal easyJet daalde 0,4 procent in Londen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1 procent hoger op 45,28 dollar en Brentolie steeg ook 1 procent, tot 47,75 dollar per vat. De euro noteerde 1,1240 dollar, tegen 1,1230 dollar bij het Europese slot dinsdag.