economie

Beurzen fors omhoog na banencijfer VS

Door ANP - 02 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met flinke winsten het weekeinde ingegaan. Beleggers reageerden op tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die ervoor kunnen zorgen dat de volgende renteverhoging in de Verenigde Staten voorlopig nog even wordt uitgesteld. Op het Damrak was maritiem oliedienstverlener SBM Offshore een sterke daler na het afketsen van een schikking in Brazilië.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,1 procent hoger op 463,60 punten, de hoogste slotstand van dit jaar. De MidKap steeg 0,9 procent naar 653,45 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs sloten 1,4 tot 2,3 procent in het groen.

Volgens de Amerikaanse overheid kwamen er in augustus per saldo 151.000 nieuwe banen bij, terwijl economen gemiddeld rekenden op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vormen de belangrijkste indicator waarop de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zijn rentebeleid baseert. Mogelijk is een renteverhoging in de VS later deze maand nu van de baan.

SBM

Het aandeel SBM leverde in de AEX 10,6 procent in. Het bedrijf meldde voorbeurs dat de schikking die half juli werd bereikt rond het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras is afgekeurd. Na lang onderhandelen wist SBM in ruil voor een flinke boete daar verdere vervolging wegens het betalen van steekpenningen te ontlopen, maar die deal gaat voorlopig dus niet door. Het bedrijf wacht op uitleg van het Openbaar Ministerie.

Unilever was de koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak met een plus van 4 procent. ArcelorMittal, Wolters Kluwer, Shell en Heineken hadden ook een goede dag met koerswinsten tot 2,9 procent.

Euro

In Frankfurt verloor Rocket Internet, onder meer aandeelhouder van modewebwinkel Zalando, 7,7 procent aan waarde. De start-upinvesteerder presenteerde een verlies over de eerste zes maanden. In Londen werd vervoerbedrijf Go-Ahead door beleggers beloond met een plus van ruim 10 procent voor een beter dan verwachte jaarwinst.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3 procent naar 44,43 dollar. Brentolie klom 2,9 procent tot 46,79 dollar per vat. De euro stond op 1,1158 dollar, tegen 1,1195 dollar bij het Europese slot op donderdag.