economie

‘Bezuinigingen kostten onnodig veel banen’

Door ANP - 14 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben de economie onnodige schade toegebracht. Honderdduizenden Nederlanders hadden hun baan kunnen behouden, zonder dat de staatsschuld onhoudbaar was geworden, stellen economen van ING in een woensdag gepubliceerd rapport.

Sinds 2010 is voor zo’n 40 miljard euro gesneden in de overheidsbegroting. ,,Nederland toonde meer daadkracht dan andere landen bij het beteugelen van de uitgaven”, aldus hoofdeconoom Marieke Blom van ING. ,,Maar terugkijkend weten we dat minder rigoureus snijden slimmer was geweest.”

Door de harde bezuinigingen werd het leven van de gemiddelde Nederlander namelijk duurder, terwijl veel ambtenaren en werkenden in de zorg minder te besteden hadden of hun baan kwijtraakten. Dat zorgde ervoor dat het economisch herstel in Nederland achterbleef bij dat in andere landen.