economie

Brussel ziet nieuw bewijs belastingontduiking

Door ANP - 22 september 2016

BRUSSEL (ANP) – De onthullingen over de Bahama’s zijn een nieuw bewijs van de enorme schaal van mondiale belastingontwijking en -ontduiking. Dat stelt EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) in een reactie op de zogenoemde Bahama Leaks die een journalistiek onderzoeksconsortium woensdagavond onthulde.

Daaruit blijkt onder meer dat oud-EU-commissaris Neelie Kroes ten onrechte een baan als bestuurder bij een vennootschap op de Bahama’s verzweeg voor de Europese Commissie. De documenten sterken de Commissie in de overtuiging dat er meer transparantie moet komen rondom belastingen en belastingparadijzen, aldus Moscovici. Hij wijst erop dat de Bahama’s hoog scoort op een Europese lijst met risicolanden waarvan het belastingsysteem vragen oproept.

De Franse commissaris roept de lidstaten opnieuw op ervoor te zorgen dat de EU volgend jaar een gemeenschappelijke zwarte lijst met belastingparadijzen heeft opgesteld. Sancties tegen landen die het spel niet volgens de regels spelen en een schuilplaats bieden voor onbelaste rijkdom horen daarbij, besluit Moscovici.