economie

Caterpillar uit Wallonië ontslaat 2000 man

Door ANP - 02 september 2016

CHARLEROI (ANP) – Het Amerikaanse bedrijf Caterpillar sluit zijn vestiging in Gosselies, vlakbij de Waalse plaats Charleroi. Dat heeft de directie vrijdagmorgen tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. Daardoor staan 2200 banen op de tocht.

De productie van graafmachines verhuist naar de vestiging in Grenoble en naar China. Volgens een vakbondswoordvoerster is de sluiting ,,een catastrofe” voor Charleroi. ,,Caterpillar is een van de grootste werkgevers in de regio. Er zijn heel wat gezinnen van wie zowel de man als de vrouw er werken”, zegt zij tegen De Standaard.

Ook zijn veel toeleveranciers in de regio afhankelijk van het bedrijf. In maart 2014 werden al eens 1331 banen geschrapt. Boze werknemers blokkeerden het terrein na de mededeling vrijdag. Het bedrijf zegt ,,een constructieve dialoog” te willen met de vakbonden om ,,de sociale impact zo klein mogelijk te houden”.

Geschokt

Paul Magnette, de minister-president van Wallonië, zegt geschokt te zijn door het besluit. Hij heeft de vakbonden en de directie voor gesprekken later vrijdag uitgenodigd. Ook staat een spoedbijeenkomst met de Belgische premier Charles Michel en de minister van Economische Zaken Kris Peeters op de agenda.

In september vorig jaar kondigde de Caterpillargroep wereldwijde herstructureringen en besparingen aan om de productiecapaciteit en kosten af te stemmen op een gedaalde vraag. Daarbij worden 10.000 arbeidsplaatsen geschrapt.