economie

Deutsche Bank zet ook Wall Street hoger

Door ANP - 30 september 2016

NEW YORK (AFN) – Ook op Wall Street is door beleggers opgelucht gereageerd op de plotse, hoopgevende berichten rondom Deutsche Bank. De Amerikaanse aandelenbeurzen koersten vrijdag stevig in het groen. Eerder op de dag waren de belangrijkste indices in Europa ook al overwegend met winst de handel uitgegaan.

De Dow-Jonesindex stond een half uur voor het sluiten van de beurs 1,1 procent in de plus op 18.346 punten. De brede S&P 500 won 1 procent tot 2173 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg eveneens 1 procent tot 5321 punten.

Deutsche Bank, dat ook een notering in New York heeft, is volgens mediaberichten dichtbij een voor de bank zeer gunstige schikking met de Amerikaanse justitie. Het financiële concern stond de laatste tijd juist zwaar onder druk door onder meer een dreigende miljardenboete.

Dow

Beleggers waren zelfs bang dat de problemen bij de grootste bank van Duitsland zouden overslaan naar andere banken en een wereldwijde bankencrisis zouden veroorzaken. Maar die vrees lijkt nu wat geweken. In New York koerste het aandeel 14,2 procent hoger.

Ook andere financiële instellingen waren in trek. JPMorgan Chase en Goldman Sachs wonnen elk 1,9 procent. De Dow was evenwel volledig groen gekleurd. De lijst met fondsen werd aangevoerd door supermarktconcern Wal-Mart dat er 2,2 procent aan beurswaarde bij kreeg.

NXP Semiconductors

De Nederlandse chipmaker NXP Semiconductors weer in trek. Het Nasdaq-aandeel ging ruim 6 procent omhoog, geholpen door de aanhoudende geruchten over een overname door branchegenoot Qualcomm (plus 1,5 procent).

Groothandelaar Costco pluste verder bijna 4 procent, na publicatie van positief ontvangen kwartaalresultaten. De producent van draadloze communicatie- en netwerkapparatuur CalAmp ging anderzijds ruim 15 procent omlaag. De resultaten die donderdag na het slot naar buiten kwamen vielen tegen. Het aandeel werd door een aantal analisten afgewaardeerd.

Euro

Cognizant Technology Solutions zakte bijna 14 procent. Het consultancybedrijf onthulde dat er intern onderzoek wordt gedaan naar mogelijke corrupt handelen van de onderneming in India.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,5 procent hoger op 48,09 dollar. Brent daalde 0,4 procent tot 49,06 dollar per vat. De euro noteerde 1,1238 dollar, tegen 1,1237 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.