economie

DNB: banken structureel minder winstgevend

Door ANP - 27 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De hoge rendementen waar banken voor de kredietcrisis mee voor de dag kwamen, komen waarschijnlijk niet meer terug. Dat komt doordat strengere regels banken veiliger hebben gemaakt. ,,Bij minder risico past een lager rendement”, aldus De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Een gebruikelijke maatstaf van de winstgevendheid van een bank is het rendement op het eigen vermogen. In de aanloop naar de financiële crisis liep deze ratio bij veel banken sterk op, omdat zij met minder eigen vermogen opereerden. Druk van aandeelhouders en soepelere regelgeving speelde daarbij een grote rol.

In de wedloop om het hoogste rendement namen banken volgens DNB meer risico’s, waardoor veel instellingen tijdens de crisis in de problemen kwamen. Om herhaling te voorkomen zijn de regels aangescherpt en moeten banken meer eigen vermogen aanhouden. Dat drukt structureel het rendement.