economie

DSM onderuit in licht hogere AEX

Door ANP - 15 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index is donderdag met winst de handel uitgegaan. Elders in Europa kleurden de koersborden overwegend groen. Beleggers verwerkten onder meer het rentebesluit van de Britse centrale bank. In Amsterdam was DSM veruit de sterkste daler onder de hoofdfondsen na een negatief analistenrapport.

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde uiteindelijk met een winst van 0,5 procent op 443,20 punten. De MidKap steeg eveneens 0,5 procent tot 636,96 punten. Parijs eindigde vlak, terwijl in Frankfurt een plus van 0,5 procent op de borden werd gezet.

De FTSE in Londen steeg 0,9 procent. De Bank of England (BoE) kondigde zoals verwacht geen nieuwe stappen aan. Daardoor blijft de rente op het historisch lage niveau van 0,25 procent. De BoE verlaagde de rente vorige maand om de gevolgen van de brexit te verzachten. Ook werden miljarden uitgetrokken om de economie te ondersteunen. Dat pakket werd ook niet uitgebreid.

Chemieconcern DSM was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 2,1 procent. Volgens analisten van Kepler Cheuvreux kan DSM last krijgen van de recente daling van de vitamineprijzen. Ook zetten de analisten vraagtekens bij de vooruitzichten van het concern.