economie

Duitse supermarktketen staat op omvallen

Door ANP - 23 september 2016

BERLIJN (ANP) – De Duitse supermarktketen Kaiser’s Tengelmann staat op omvallen. Gesprekken tussen het noodlijdende bedrijf en zijn belangrijkste concurrenten over een mogelijke redding van ruim vierhonderd filialen en 15.000 banen liepen donderdagavond op niets uit, meldde de Duitse krant Handelsblatt vrijdagochtend.

Tengelmann zit al lange tijd in zwaar weer en besloot twee jaar geleden al zijn filialen te verkopen aan concurrent Edeka. Die deal werd echter tegengehouden door de mededingingsautoriteiten, die vonden dat de concurrentie op de markt te sterk werd bepekt. De Duitse overheid draaide dat besluit echter terug, waarna concurrent ReWe naar de rechter stapte. Die stelde dat supermarktbedrijf weer in het gelijk.

De top van Tengelmann, Edeka en ReWe probeerden die patstelling donderdagavond samen met vertegenwoordigers van de vakbonden te doorbreken. Dat gesprek verliep volgens de betrokkenen constructief, maar concrete vooruitgang of een datum voor verder overleg werd niet gemeld.

Stekker

ReWe zet in op een verdeling van de filialen van Tengelmann onder diverse Duitse supermarktbedrijven. Daarbij is het concern bereid de banen van alle werknemers die het overneemt te garanderen, zoals de Duitse regering heeft geëist. Het bedrijf wees er nogmaals op dat de fusie van Edeka en Tengelmann een grote bedreiging zou zijn voor zijn eigen werknemers.

De ondernemingsraad van Tengelmann blijft echter inzetten op de voortzetting van het bedrijf in zijn huidige vorm, terwijl de topman van Tengelmann juist heeft gedreigd de stekker helemaal uit het bedrijf te trekken als er niet snel een oplossing komt.