economie

Eerste stap zwarte lijst belastingparadijzen

Door ANP - 15 september 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie heeft donderdag in Brussel een ‘scorebord’ gepresenteerd waarop 160 niet-EU-landen worden getoetst op hun belastingregime. Het is een eerste stap naar een gezamenlijke zwarte lijst van belastingparadijzen en landen die niet willen meewerken aan de internationale bestrijding van belastingontwijking. Die moet eind 2017 klaar zijn.

,,De EU neemt goed fiscaal bestuur zeer serieus. Het is redelijk dat ook van onze internationale partners te verwachten”, aldus EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen). Het scorebord is geen ranglijst en geeft geen oordeel, benadrukt de commissie. Ze vraagt de lidstaten nu te beslissen welke landen verder moeten worden gescreend.

De commissie keek onder meer naar de financiële activiteiten, transparantie en risicofactoren als het gebruik van fiscale lokkertjes in de getoetste landen.