economie

EU-commissaris: geen respect VW-klant in EU

Door ANP - 12 september 2016

BRUSSEL (ANP) – EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie) ziet na diverse bijeenkomsten met autofabrikant Volkswagen ,,geen centimeter goodwill om schadevergoeding te geven aan zijn Europese klanten”. ,,VW zou wat meer respect en belangstelling mogen hebben, dit gaat ten slotte om een Europese onderneming.”

De Poolse zei dit maandag in Straatsburg tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement over het dieselschandaal dat vorig jaar in de VS uitbrak. In Amerika heeft het Duitse bedrijf hoge schadevergoedingen uitgekeerd aan eigenaren van een dieselauto die als schoon werd verkocht maar op de weg meer schadelijke stoffen uitstoot. In de EU worden verschillende groepsvorderingen voorbereid om VW via de rechter alsnog tot betaling te dwingen.

Bienkowska denkt volgende maand ‘inbreukprocedures’ te kunnen starten, zei ze. Dat zijn juridische stappen tegen lidstaten die zich niet aan de wet houden. De EU-landen zijn zelf verantwoordelijk voor de typekeuringen in hun autosector.

Onderste steen

,,De onderste steen moet boven” in het dieselschandaal, vindt de commissaris, die in november 2014 aantrad. Ze zei ,,het niet te weten, maar natuurlijk heb ik mijn twijfels of andere fabrikanten niet ook apparatuur hebben gebruikt om te sjoemelen.” Volgens de Duitse autoriteiten is dat het geval bij Fiat en Jeep.

Donderdag is het Duitse technologiebedrijf Bosch aan de beurt in Straatsburg. Dat zou met VW hebben samengewerkt. In de VS worden 38 werknemers van Bosch ervan beschuldigd dat ze willens en wetens software hebben aangepast om emissietests te manipuleren.