economie

Europese beurzen hoger na rentebesluit Fed

Door ANP - 22 september 2016

AMSTERDAM (AFN) – De beurzen in Europa zijn donderdag hoger geopend, in navolging van de koerswinsten die op Wall Street en in Azië op de borden stonden. Europese beleggers verwerken het Amerikaanse rentebesluit. De Federal Reserve hield zoals verwacht de rente onveranderd.

De centrale bankiers van de Fed wezen wel duidelijk op de grote kans dat de rente nog dit jaar verder zal worden verhoogd. Als zich geen nieuwe tegenvallers voordoen, lijkt die stap zo goed als vast te staan, viel op te maken uit de toelichting door Fed-president Janet Yellen.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 0,8 procent in de plus op 451,26 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 650,44 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten 0,5 tot 1,1 procent geboekt.

Stijging

In de AEX gingen staalconcern ArcelorMittal en tankopslagbedrijf Vopak aan kop met een stijging van 3 procent. Er waren twee verliezers te zien in de Amsterdamse hoofdindex, Aegon en ABN AMRO met minnen tot 0,4 procent.

In de MidKap was navigatiebedrijf TomTom de grootste winnaar met een winst van 3,5 procent, terwijl kunstmestbedrijf OCI juist 4,7 procent in de min dook.

Fondsen

In Londen zaten de grondstofgerelateerde fondsen bij de winnaars. Mijnbouwers BHP Billiton, Rio Tinto, Anglo American en Glencore tekenden plussen tot 3,6 procent op.

In Kopenhagen was er belangstelling voor A.P. Möller-Maersk (plus 2,7 procent). Het Deense scheepvaart- en olieconcern kondigde aan zich op te splitsen in een vervoer- en energiebedrijf.

Investeerder

In Frankfurt ging de investeerder in beginnende internetbedrijven Rocket Internet 4,2 procent vooruit, dankzij meevallende kwartaalresultaten.

De olieprijs ging donderdagochtend verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 45,67 dollar per vat en Brent steeg 0,6 procent tot 47,11 dollar per vat. De euro noteerde 1,1230 dollar, tegen 1,1155 dollar bij het Europese slot op woensdag.