economie

Ex-EU-commissaris hekelt toezicht dieselauto

Door ANP - 05 september 2016

BRUSSEL (ANP) – Gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid over de luchtkwaliteit heeft mede geleid tot het dieselschandaal. Ook de Europese Commissie had actiever moeten toezien op de handhaving van de EU-emissienormen in dieselauto’s.

Dat zei voormalig EU-commissaris Janez Potocnik maandag in een hoorzitting van het Europees Parlement. Dat doet onderzoek naar de rol van Brussel en de nationale overheden sinds de onthulling dat Volkswagen miljoenen ‘schone’ auto’s heeft verkocht die op de weg veel vervuilender waren.

”Ik was mij er niet van bewust dat er met software werd gesjoemeld door autofabrikanten”, zei de Sloveen die van 2010 tot 2014 de milieuportefeuille beheerde. ”Wel dat de laboratoriatesten lagere waarden toonden dan op de weg.” Hij zou in 2013 bij zijn collega’s aan de bel hebben getrokken. ”Maar milieubelangen zijn vaak strijdig met belangen in de landbouw, industrie of energiesector.”