economie

Fed geeft AEX vleugels

Door ANP - 22 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam is donderdag met een stevige winst de handel uitgegaan. Elders in Europa was het beeld niet anders. Beleggers waren goed gemutst na het besluit van de Federal Reserve een dag eerder om de rente onveranderd te laten. Dat Fed-preses Janet Yellen duidelijk hintte op een renteverhoging later dit jaar mocht de pret niet drukken.

De AEX-index sloot 1,8 procent hoger op 455,51 punten. De MidKap klom 1,2 procent tot 654,30 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten behaald van 1,1 tot 2,3 procent. Opvallend waren de winsten bij grondstofbedrijven.

ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 5,5 procent. In Londen behoorden de mijnbouwers BHP Billiton, Rio Tinto, Anglo American en Glencore bij de sterkste stijgers met plussen tot 5,5 procent. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp was in Frankfurt een winnaar met een plus van 2,8 procent, branchegenoot Salzgitter won 2,7 procent.

Dollar

De dollar leverde waarde in na het rentebesluit. Dat zorgt ervoor dat grondstoffen goedkoper worden voor beleggers die andere valuta’s gebruiken en dat stuwt de grondstofprijzen.

De euro noteerde donderdag 1,1236 dollar, tegen 1,1155 dollar aan het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zette de opmars door en ging 2,3 procent vooruit tot 46,38 dollar. Brentolie steeg 1,8 procent tot 47,66 dollar per vat.

Philips

Ook Philips (plus 2,9 procent) schaarde zich in Amsterdam bij de sterkste stijgers. Het aanbod dat Philips eerder deze week deed om schuldpapier ter waarde van 400 miljoen dollar terug te kopen is volgens marktkenners goed voor de kredietwaardigheid van het technologieconcern.

Coca-Cola European Partners (CCEP), dat ook in Amsterdam een notering heeft, zag zijn beurswaarde 2,2 procent stijgen. Het bedrijf heeft afgelopen halfjaar gemengde resultaten geboekt. De bottelaar zag zijn omzet dalen, maar boekte meer winst. CCEP hield vast aan de voorspellingen voor heel 2016.

Maersk

In Kopenhagen hadden beleggers belangstelling voor A.P. Möller-Maersk (plus 3,4 procent). Het Deense scheepvaart- en olieconcern kondigde aan zich op te splitsen in een vervoer- en energiebedrijf. Het bedrijf heeft naar verluidt interesse in olievelden van Shell.

In Frankfurt ging de investeerder in beginnende internetbedrijven Rocket Internet krap 7 procent vooruit, dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten.