economie

Fed houdt rente ongewijzigd

Door ANP - 21 september 2016

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse economie is in de ogen van de Federal Reserve nog niet krachtig genoeg voor een hogere rente. De koepel van Amerikaanse centrale banken besloot woensdag, zoals verwacht, zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd te laten op het bijzonder lage peil van 0,25 tot 0,5 procent.

De Fed verhoogde vorig jaar december voor het eerst in jaren de rente, nadat het tarief sinds eind 2008 op 0 tot 0,25 procent had gestaan. Dat historisch lage niveau werd noodzakelijk geacht om de gevolgen van de financiële crisis en de internationale recessie te bestrijden.

Fed-bestuurders hebben herhaaldelijk aangegeven dat de rente verder omhoog gaat als er voldoende bewijs is dat de Amerikaanse economie sterk genoeg groeit. Fed-president Janet Yellen licht het rentebesluit vanaf 20.30 uur (Nederlandse tijd) toe in een persconferentie.