economie

Flinke verliezen voor beurzen Europa

Door ANP - 26 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe week met flinke koersverliezen gesloten. In de Amsterdamse AEX-hoofdindex waren alleen verliezers te zien.

De AEX op Beursplein 5 eindigde 1,5 procent lager op 447,87 punten. De MidKap noteerde een verlies van 0,9 procent op 651,28 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt zakten 1,3 tot 2,2 procent in het rood.

De beurs in Turkije ging 3,8 procent onderuit. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde vrijdag de Turkse kredietwaardigheid naar junkstatus.

Galapagos

Biotechnologiebedrijf Galapagos was met afstand de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak met een min van 7,7 procent. Ook Aegon, SBM Offshore, ING, Wolters Kluwer, Ahold Delhaize en Boskalis hadden een slechte dag in de AEX met verliezen van 2 tot 3,2 procent.

Bodemonderzoeker Fugro was de grootste verliezer in de MidKap met een min van 4,6 procent. TomTom ging 2,7 procent omlaag bij de middelgrote fondsen. Navigatiekaartenmaker HERE, eigendom van de Duitse autobedrijven BMW, Audi en Daimler, gaat een realtime verkeersdienst lanceren.

Banken

Het aandeel Deutsche Bank stond in Frankfurt opnieuw stevig onder druk. Zorgen over de kapitaalpositie van de grootste bank van Duitsland zetten het aandeel 7,5 procent in de min, waarmee de laagste koers uit de historie van het concern werd bereikt.

Ook andere Europese banken noteerden rode cijfers. Commerzbank behoorde in Frankfurt met een verlies van ruim 4 procent tot de sterkste dalers. In Parijs gingen BNP Paribas en Société Générale tot 3,3 procent omlaag. RBS en Barclays verloren in Londen tot 2,8 procent.

Euro

In Milaan wist Banca Monte dei Paschi di Siena zich te onttrekken aan de malaise voor financiële fondsen met een plus van 1,4 procent. Investeerders uit Qatar zouden de noodlijdende Italiaanse bank te hulp willen schieten.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 3,4 procent tot 46,01 dollar per vat. Brentolie werd 3,3 procent duurder op 47,41 dollar per vat. De euro was 1,1271 dollar waard, tegen 1,1225 dollar aan het einde van de Europese handel op vrijdag.