economie

FNV: nog geen besluit over hardere acties KLM

Door ANP - 02 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – Reizigers op Schiphol hoeven niet direct na het weekeinde al rekening te houden met werkonderbrekingen door het grondpersoneel van KLM. Dat heeft een woordvoerster van FNV vrijdag gezegd. Maandag verloopt het stakingsverbod dat de rechter vorige maand oplegde in verband met de vakantiedrukte en verhoogde terreurdreiging.

FNV verzet zich tegen een nieuw cao-voorstel van KLM. De vakbond vindt dat het personeel er na jaren van bezuinigingen opnieuw bekaaid vanaf komt. Tot dusver dwong het stakingsverbod FNV zich te beperken tot stiptheidsacties, maar vanaf volgende week kan de bond putten uit een ruimer arsenaal aan maatregelen om KLM onder druk te zetten.

,,Wij zijn zeker van plan van die mogelijkheid gebruik te maken”, aldus de woordvoerster. ,,Maar de keuze hoe en wanneer moet nog gemaakt worden.” Op zijn vroegst maandag verwacht zij nadere mededelingen te kunnen doen.

Vijfjarenplan

Moederbedrijf Air France-KLM kondigde twee jaar geleden een nieuw vijfjarenplan aan om de kosten verder te verlagen. KLM zette vorig jaar een eerste stap door met al het personeel cao’s af te sluiten waardoor werknemers harder moeten werken voor hun geld. Een aantal van die overeenkomsten is inmiddels aan vernieuwing toe.

De nieuwe cao’s moeten volgens KLM leiden tot verdere bezuinigingen omdat anders te weinig geld overblijft om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigen. De overige vakbonden hebben het nieuwe voorstel voor het grondpersoneel inmiddels voorgelegd aan hun leden. Die van De Unie gingen deze week al akkoord. FNV blijft zich echter verzetten.