economie

Ford steekt miljarden in elektrisch rijden

Door ANP - 14 september 2016

DEARBORN (ANP) – Ford steekt de komende jaren 4,5 miljard dollar in de ontwikkeling van dertien nieuwe modellen elektrische auto’s. Daarmee moet in 2020 40 procent van alle wagens van de Amerikaanse autobouwer elektrisch aangedreven zijn. Dat maakte het concern woensdag bekend op een beleggersdag.

De automaker is de grootste leverancier van auto’s met een stekker in de Verenigde Staten en staat op de tweede plaats voor alle elektrische auto’s. Met de miljardeninvestering wil Ford zijn leidende positie uitbouwen, wetende dat rond het jaar 2030 naar verwachting meer elektrische dan reguliere auto’s zullen worden verkocht. Het bedrijf gaat vooral inzetten op bedrijfswagens.

Bovendien wil Ford fors inzetten op zelfrijdende auto’s. In 2021 moet een auto zonder stuur en pedalen gereed zijn voor massaproductie. Het bedrijf ziet vooral veel in de inzet van zulke auto’s voor een soort taxidiensten, waarbij auto’s kunnen worden opgeroepen en gedeeld met anderen.