economie

Franse economie krimpt

Door ANP - 23 september 2016

PARIJS (ANP) – De Franse economie is in het tweede kwartaal met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit een nieuwe schatting die het Franse statistiekbureau vrijdag heeft gepubliceerd.

Daarmee was de ontwikkeling slechter dan eerder gedacht. Een eerste voorlopige schatting wees nog op een stagnatie van de economie op het niveau van de eerste drie maanden van 2016. In het eerste kwartaal werd nog een groei van 0,7 procent gemeten.

De op een na grootste economie van de eurozone groeide vorig kwartaal wel met 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Eurozone

Afgelopen maand verbeterde de situatie in Frankrijk, meldde onderzoeksbureau Markit vrijdag. De activiteit in de industrie kromp nog wel, maar minder sterk dan in augustus. De groei in de dienstensector trok verder aan. De graadmeter voor de hele Franse economie verbeterde door die ontwikkelingen tot het hoogste peil van de afgelopen vijf jaar.

De Duitse economie toonde in september een tegengesteld beeld, bleek uit de cijfers van Markit. Daar zwakte de groei af tot het laagste niveau in zestien maanden, vooral omdat de dienstensectoren minder vooruitgang toonden.

Ook de economische groei in de eurozone zwakte deze maand af ten opzichte van augustus, door zwakkere groei onder dienstverleners. Daarmee kende het derde kwartaal volgens Markit een tegenvallend slot.