economie

Juncker wil verdubbeling EU-investeringsfonds

Door ANP - 14 september 2016

STRAATSBURG (ANP) – Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) moet worden verdubbeld tot 630 miljard euro en met twee jaar uitgebreid tot 2020. Dat stelde Jean-Claude Juncker woensdag voor in zijn jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement.

Het Juncker-plan, zoals het naar de geestelijke vader ervan ook bekend staat, werd eind 2014 opgericht om particuliere investeerders via Europese garanties te verleiden geld te steken in infrastructuur- en innovatieprojecten. Het door de Europese Investerings Bank (EIB) beheerde fonds is een succes, aldus Brussel.

Het staat er volgens de voorzitter van de Europese Commissie met de investeringen in de EU ,,dankzij onze inspanningen” beter voor dan twee jaar geleden. ,,Maar we moeten meer werk maken van de kapitaalmarktunie om het financiële stelsel krachtiger te maken en te zorgen dat bedrijven beter toegang tot krediet krijgen.”