economie

Kerviel moet miljoen aan SocGen betalen

Door ANP - 23 september 2016

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) – Ex-beurshandelaar Jérme Kerviel moet 1 miljoen euro betalen aan de Franse bank Société Générale. Dat heeft een Franse rechtbank bepaald.

In 2008 bleek dat Kerviel als medewerker van Société Générale op eigen houtje had gespeculeerd met ongeveer 50 miljard euro, waarbij miljarden werden verloren. Kerviel werd in 2010 veroordeeld voor fraude en misbruik van vertrouwen en ging enige tijd naar de gevangenis.

Oorspronkelijk moest Kerviel ook het schadebedrag van 4,9 miljard euro helemaal terugbetalen aan de tweede bank van Frankrijk. Nu is dat bedrag verlaagd naar 1 miljoen euro. Volgens de rechter is Société Générale medeschuldig geweest aan het debacle, omdat er onvoldoende controle was op de transacties van de handelaar.

Kerviel had op zijn beurt een miljardenclaim ingediend bij zijn voormalige werkgever. In juni oordeelde de rechter dat Société Générale hem meer dan 450.000 euro moest betalen, onder meer omdat hij onterecht ontslagen zou zijn. De bank ging daartegen in beroep.