economie

Kleine winsten op Wall Street na banencijfer

Door ANP - 02 september 2016

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse beurzen lieten vrijdag kleine winsten zien. Beleggers verwerkten nieuwe cijfers, waaruit blijkt dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten vorige maand aanzienlijk minder sterk is gegroeid dan in juli. Die tegenvallende groei kan er mogelijk voor zorgen dat de Federal Reserve nog even wacht met de volgende renteverhoging.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot 0,4 procent hoger op 18.487 punten. De brede S&P 500 won 0,4 procent tot 2179 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg ook 0,4 procent, tot 5247 punten.

Vorige maand werden per saldo 151.000 nieuwe banen gecreëerd in de VS, tegen 275.000 in juli. Economen rekenden in doorsnee op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vormen de belangrijkste indicator waarop de Fed, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zijn rentebeleid baseert. Fed-voorzitter Janet Yellen zei onlangs dat de kans op een spoedige renteverhoging is toegenomen, mede omdat de werkgelegenheid de afgelopen maanden is blijven groeien. De Fed neemt later deze maand een rentebesluit.

Lululemon

Verder werd bekend dat de Amerikaanse fabrieksorders in juli herstel lieten zien van de dip een maand eerder. De orders voor duurzame goederen namen daarbij flink toe.

Bij de bedrijven op Wall Street zat Lululemon Athletica in het verdomhoekje met een min van bijna 10 procent. De Canadese maker van yogakleding presenteerde donderdag na het slot van de handelsdag tegenvallende kwartaalcijfers en vooruitzichten.

Euro

Vuurwapenmaker Smith & Wesson wist niet te profiteren van veel hogere resultaten en een verhoging van de prognoses. Smith & Wesson verloor 6,8 procent, nadat het aandeel dit jaar zeer sterk in waarde was gestegen. Branchegenoot Sturm Ruger leverde 2,6 procent in.

Ook Hewlett Packard Enterprise (plus 0,3 procent) stond in de belangstelling. Het technologiebedrijf, dat is afgesplitst van het bedrijfsonderdeel dat computers en printers maakt, zou op zoek zijn naar een koper voor zijn softwaredivisie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,6 procent naar 44,27 dollar. Brentolie klom 2,7 procent tot 46,68 dollar per vat. De euro stond op 1,1160 dollar, tegen 1,1158 dollar bij het Europese slot.