economie

Kroes wist niet van inschrijving op Bahama’s

Door ANP - 22 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – Neelie Kroes wist niet dat zij tijdens haar termijn als eurocommissaris nog stond ingeschreven als bestuurder van een vennootschap op de Bahama’s. De adviestaak waarvoor zij in 2000 werd gevraagd bleek niet nodig, waarna ze geen enkele activiteit voor de onderneming heeft ontplooid, stelde ze donderdag in een verklaring.

Woensdagavond bleek uit internationaal onderzoek naar belastingontduiking dat Kroes gedurende haar eerste termijn in Brussel stond ingeschreven bij Mint Holdings op de Bahama’s. Die inschrijving werd pas in 2009 beëindigd, terwijl Kroes bij haar aantreden in Brussel in 2004 afstand moest doen van al haar bezoldigde bestuursfuncties. Kroes gaf woensdag ook aan dat zij in 2004 niet wist dat ze nog stond ingeschreven.

Kroes liet donderdag weten dat zij in 2000 werd gevraagd te adviseren over de strategie van Mint, dat van plan was voor miljarden bezittingen over te nemen van het Amerikaanse Enron. Vlak na haar inschrijving als bestuurder werden de onderhandelingen daarover echter onverwacht afgebroken. Daardoor is ze ,,de facto nooit in functie getreden”, liet de voormalige minister via haar advocaat weten.