economie

Landbouwexport naar Duitsland groeit sterk

Door ANP - 14 september 2016

DEN HAAG (ANP) – De export van landbouwgoederen uit Nederland naar Duitsland is sinds 2010 met bijna een kwart gegroeid. Die groei vertegenwoordigt een waarde van circa 3 miljard euro, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Bloemen en planten zijn de belangrijkste goederen in de landbouwexport naar Duitsland. De waarde van die uitvoer bedroeg vorig jaar 2 miljard euro. Op de tweede plaats komen groenten, waarvan voor 1,7 miljard euro naar de Oosterburen werd vervoerd. Kaas, veevoer en levende dieren spelen met elk krap 1 miljard euro ook een belangrijke rol. Verder groeide de handel in bereide voedingsmiddelen, zoals babymelk en ketchup, sterk.

Ruim een derde van de landbouwexport gaat naar de deelstaat Noordrijn-Westfalen (5,5 miljard euro). Daarna volgen Nedersaksen, Baden-Württemberg en Beieren.

In de totale export van Nederland naar Duitsland speelt Noordrijn-Westfalen ook de hoofdrol. De aan Nederland grenzende deelstaat is goed voor 37 miljard euro aan goederen die uit Nederland naar Duitsland worden geëxporteerd. Daarmee is de uitvoer van Nederland naar Noordrijn-Westfalen groter dan die naar bijvoorbeeld Frankrijk.

Noordrijn-Westfalen is de grootste economie van Duitsland en ontvangt 43 procent van de hele Nederlandse export naar Duitsland.