economie

Meer duidelijkheid over compensatie om CETA

Door ANP - 14 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet zal in het najaar duidelijk maken hoe sectoren worden gecompenseerd als zij door het vrijhandelsverdrag van de EU met Canada (CETA) in de problemen komen. In de Kamer bestaan vooral zorgen over de gevolgen van het verdrag voor de landbouw.

CDA, ChristenUnie en SGP wilden hier helderheid over tijdens een debat in de Tweede Kamer woensdag. Volgens Elbert Dijkgraaf (SGP) pakt het verdrag vooral slecht uit voor de akkerbouw, varkenshouderij en kippenboeren. Hij wil structurele compensatie voor getroffen sectoren.

Het kabinet blijft pal achter het handelsverdrag staan, zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel). ,,CETA is een goed verdrag voor Nederland.” Maar er zullen winnaars en verliezers zijn, aldus Ploumen. Ook een deel van de agrarische sector zal flink profiteren van de overeenkomst, voegde ze eraan toe. Een meerderheid van de Kamer steunt haar beleid.