economie

Minister: geen negatief effect bonusplafond

Door ANP - 05 september 2016

DEN HAAG (ANP) – De aanpak van het bonusbeleid van de financiële sector met onder meer een bonusplafond leidt niet tot negatieve effecten. Dat blijkt uit een eerste evaluatie, laat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandag aan de Kamer weten.

De wet is sinds begin vorig jaar van kracht. Het kabinet stelt daarmee de strengste bonuswetgeving van Europa te hebben. De wet moet voorkomen dat door perverse beloningsprikkels bankiers en verzekeraars ongewenste risico’s nemen.

De bonussen in de sector zijn door het bonusplafond van maximaal 20 procent van het vaste jaarsalaris ,,zeer fors” teruggebracht, aldus Dijsselbloem. Verder lijkt het geen negatieve gevolgen te hebben op het Nederlandse vestigingsklimaat en de concurrentiepositie.

Ook ervaren banken en verzekeraars geen problemen met het aantrekken van geschikt personeel. Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken, maar Dijsselbloems eerste indruk van de werking in de praktijk is ,,positief”.