economie

Moody’s verlaagt kredietwaardigheid Turkije

Door ANP - 24 september 2016

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) – Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Turkije verlaagd naar de junkstatus. Het oordeel is een gevolg van de mislukte coup van 15 juli door een deel van de strijdkrachten.

Als specifieke reden noemde Moody’s het verhoogde risico voor buitenlandse investeringen en een daling in kredietwaardigheid door een langzamere economische groei. Het oordeel van Moody’s werd verlaagd van Ba1 naar Baa3, waardoor Fitch nu de enige grote kredietbeoordelaar is die investeringen in Turkije nog de moeite waard vindt.

Voordat ze besluiten geld in een economie te pompen eisen veel van de grote internationale investeringsfondsen een positieve beoordeling van minstens twee van de drie grootste kredietbeoordelaars: Moody’s, Fitch en Standard & Poor’s (S&P). De Turkse premier Binali Yildirim noemde zaterdag het oordeel van de kredietbeoordelaar ,,in hoge mate partijdig”. Yildirim zei dat deze partijdige analyses ,,bedoeld zijn om een bepaald beeld van de Turkse economie te scheppen”.