economie

Nigeria claimt miljarden van oliereuzen

Door ANP - 21 september 2016

ABUJA (ANP/RTR) – Nigeria claimt miljarden van grote oliemaatschappijen om vermeende illegale uitvoer van aardolie. Ze zouden tussen 2011 en 2014 diverse transporten niet bij de autoriteiten hebben gemeld. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die recent in Nigeria zijn ingediend. Volgens Amerikaanse media zit ook het Brits-Nederlandse Shell onder de aangeklaagde partijen.

Verder worden onder meer de Amerikaanse oliereus Chevron en het Italiaanse energiebedrijf ENI genoemd. Chevron heeft de zaak bevestigd, maar wil verder geen commentaar geven. ENI verklaart dat de claim aan het adres van zijn dochterbedrijf in het Afrikaanse land ongeveer 160 miljoen dollar bedraagt. Deze zou al in maart zijn ingediend.

Naar verluidt wil Nigeria in totaal 12,7 miljard dollar zien van de oliemaatschappijen, omgerekend zo’n 11,4 miljard euro. De eerste zittingen van het proces zouden voor volgende week op de agenda staan.