economie

Oliefondsen grote winnaars op beurzen

Door ANP - 29 september 2016

AMSTERDAM (ANP) – Oliefondsen hebben donderdag op de Europese aandelenmarkten flink geprofiteerd van het onverwachte akkoord over een productieverlaging door de OPEC. In Amsterdam voerden Shell en SBM Offshore de troepen aan en elders in Europa waren oliegerelateerde fondsen ook in trek. Luchtvaartmaatschappijen hadden het door de oliedeal juist moeilijk.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,3 procent hoger op 451,55 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 652,03 punten. De graadmeters in Parijs en Londen wonnen 0,3 tot 1,1 procent. Frankfurt sloot 0,3 procent lager.

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam was Shell de sterkste stijger met een plus van 5,9 procent. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore deed het met een winst van 3,9 procent ook goed. In de MidKap was bodemonderzoeker Fugro de grootste winnaar met een koerswinst van 6,1 procent.