economie

Preventieve pechhulp voor ‘slimme’ auto’s

Door ANP - 09 september 2016

TILBURG (ANP) – Een preventieve melding in de auto dat je remmen het binnen een paar weken kunnen begeven. Of een verbinding met de verzekeraar, of leasemaatschappij, over je rijgedrag in ruil voor een goedkoper contract. Auto’s worden steeds meer het terrein van het ‘internet of things’, zo blijkt uit een nieuwe samenwerking van T-Mobile met autodatabedrijf Crossyn.

Automobilisten kunnen al langer gebruik maken van apps en apparaatjes die rijgedrag doorgeven aan de verzekeraar. Dat kan jaarlijks enkele tientjes tot maximaal 100 euro schelen. Crossyn biedt nu als eerste een los platform aan waarop autorijders zelf meerdere diensten aan en uit kunnen zetten.

Het bedrijf verwacht binnen enkele jaren duizenden kastjes in auto’s te installeren. Komend najaar begint een eerste proef met verzekeraars. Het kastje voor in de auto en het datagebruik zijn gratis. De gebruiker betaalt alleen voor sommige diensten.