economie

‘Saudi’s schrappen miljarden aan projecten’

Door ANP - 07 september 2016

RIYAD (ANP) – Saudi-Arabië overweegt een streep te zetten door meer dan 20 miljard dollar aan overheidsprojecten vanwege de lage olieprijzen. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

De overheidsfinanciën van Saudi-Arabië, een van de grootste olieproducenten ter wereld, staan zwaar onder druk door de lage olieprijzen. Volgens de bronnen worden duizenden projecten op het gebied van onder meer transport, gezondheidszorg en huisvesting tegen het licht gehouden. Die plannen hebben een totale waarde van 69 miljard dollar en een derde daarvan kan worden geschrapt. Er moet binnen zes maanden een besluit worden genomen, meldden de ingewijden.

Riyad is ook bezig de uitgaven bij overheidsinstellingen aan banden te leggen, bijvoorbeeld door geen nieuw personeel aan te nemen. Saudi-Arabië heeft te kampen met een sterk opgelopen begrotingstekort door de aanhoudend lage olieprijzen. Olie is goed voor het overgrote deel van de inkomsten van het land.