economie

‘Saudi’s stellen Iran deal voor over olie’

Door ANP - 23 september 2016

RIYAD (ANP) – Saudi-Arabië is bereid zijn olieproductie te verlagen als Iran instemt met een bevriezing van de productie. Daarmee zou een belangrijk compromis kunnen worden gesloten in aanloop naar het OPEC-overleg in Algerije volgende week. Dat meldden bronnen aan persbureau Reuters.

Volgens de ingewijden heeft Saudi-Arabië het voorstel deze maand voorgelegd aan Iran, maar is er nog geen reactie gekomen vanuit Teheran. Eerder dit jaar liep overleg tussen Saudi-Arabië en Rusland over een productiebevriezing stuk vanwege de Saudische eis dat Iran mee zou doen aan een overeenkomst. Iran is juist bezig zijn productie op te voeren na het wegvallen van de internationale sancties en wilde daarom niet meewerken. Ondertussen ligt de Saudische olieproductie bijna op recordniveaus.

Naar verluidt zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Koeweit bereid mee te doen met een productieverlaging als een deal tussen Riyad en Teheran wordt gesloten. Door een productiebevriezing kunnen de olieprijzen worden gestut.

Olieprijzen omhoog

De productie van Iran, dat ook lid is van de OPEC, zou momenteel circa 3,6 miljoen vaten per dag bedragen en Teheran wil die opvoeren naar het niveau van voor de sancties, van ongeveer 4 miljoen vaten per dag. De Saudische dagelijkse olieproductie bedroeg in augustus meer dan 10,6 miljoen vaten.

De olieprijzen gingen vrijdag na het bericht omhoog, nadat ze eerder op de dag nog in het rood hadden gestaan. Handelaren speculeren dat er nu een mogelijkheid is voor een deal over een productiebevriezing. De prijs van een vat Amerikaanse stond aan het begin van de middag licht hoger op 46,41 dollar en Brent klom 0,9 procent tot 48,08 dollar.