economie

Shell verkoopt Deense raffinaderij

Door ANP - 15 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Shell verkoopt zijn resterende Deense activiteiten op het gebied van raffinage en brandstoffenverkoop aan branchegenoot Dansk Olieselskab ApS. Daarmee is een verkoopsom gemoeid van circa 80 miljoen dollar (71 miljoen euro), meldde het olieconcern donderdag.

Onder de te verkopen activiteiten valt de raffinaderij in de stad Fredericia, waar 70.000 vaten olie per dag kunnen worden verwerkt. De circa 240 werknemers van Shell in Denemarken komen in dienst bij de nieuwe eigenaar. De verkoop wordt naar verwachting volgend jaar afgerond, afhankelijk van goedkeuring door toezichthouders.

Shell besloot eerder dat het zich wat betreft raffinage en verkoop van brandstoffen en smeermiddelen, ook wel de downstreamactiviteiten genoemd, beperkt tot markten waarin het een hoofdrol kan vervullen. Denemarken hoort daar niet bij. De benzinepompen in het Scandinavische land werden al eerder afgestoten. Shell blijft er wel actief als producent van ruwe olie en gas.

Pernis

In Nederland steekt Shell juist honderden miljoenen in zijn raffinaderij in Pernis bij Rotterdam. Donderdag meldde het olieconcern dat het daar officieel is begonnen aan de bouw van een belangrijke nieuwe fabriek, die in december vorig jaar was aangekondigd.

De nieuwe installatie maakt het naar verwachting vanaf 2018 mogelijk meer soorten ruwe olie te verwerken. Ook kunnen meer lichte brandstoffen worden geproduceerd zoals diesel. Daarop worden hogere marges verdiend, wat de winstgevendheid van Pernis ten goede komt.

Daarnaast is in Pernis een nieuwe aromatenfabriek in gebruik genomen. Daar worden grondstoffen gemaakt die bij de vestiging van Shell in Moerdijk verder worden verwerkt tot onder meer rubber, plastic en nylon. Het is de bedoeling dat de olie- en de chemiepoot van Shell meer gaan samenwerken.